Alvorligt hackerangreb lukkede Virborgvirksomhed

Viborgvirksomheden Vestergaard Group, der sælger legetøj og hobbyartikler, blev i april ramt af et ekstremt alvorligt hackerangreb, som tvang dem til at lukke deres forretning i halvanden måned. Hackerne fik adgang til alt - fra hjemmesiden og lagersystemerne til adgangskontrol, check-in, fragt, produktion og salg. De lukkede ned for alle systemer, hvilket efterlod virksomheden uden adgang til noget som helst.

Forretningsgrundlaget er væk
Angrebet havde også den konsekvens at virksomheden ikke vidste, om kunderne skyldte dem penge, og hvilke kunder, der skyldte dem penge. Alt var væk. Hele forretningsgrundlaget.

Vestergaard Group

Ejer Johnny Vestergaard sammenligner situationen med at komme hjem til et fuldstændig nedbrændt hus, hvor alt er tabt:

”Vi er tvunget til at genopbygge vores forretning fra bunden, hvilket er en enorm opgave både i forhold til arbejde og omkostninger. Det er ekstremt omkostningstungt,” fortæller Johnny. 

Hjælp fra NetIP i Viborg og et norsk firma
Vestergaard Group havde heldigvis tegnet en forsikring mod hackerangreb i august året før, hvilket de er glade for i dag. De har dog primært fået hjælp fra NetIP i Viborg og et norsk firma til at komme på fode igen.

”Med mere end 20 medarbejdere, der skal have løn, har vi været nødt til at ansætte professionelle eksperter for at få virksomheden op at køre igen. Selvom vi stadig kun opererer på 50% kapacitet, forventer vi at være færdige om 2-3 måneder,” siger Johnny, der har lært meget af episoden.

”Vi har talt rigtig meget med NetIP i Viborg og gjort, hvad de har anbefalet os at gøre. Vi har eksempelvis valgt at lagre alle vores data i skyen, og hvis noget lignende skulle ske igen, kan NetIP genoprette alt inden for to timer. På den måde har vi sikret os en mere proaktiv tilgang til cybersikkerhed,” fortæller Johnny og kommer med et opråb til andre virksomheder.

"Sørg for at have styr på jeres IT-sikkerhed og gem alt i skyen. Selvom vi havde en intern IT-afdeling, blev vi stadig ramt ud af det blå, og det har haft alvorlige konsekvenser. Alt det fokus, der er på bæredygtighed, ESG og lignende, er intet værd, hvis du mister hele dit forretningsgrundlag,"