375 års jubilæum er ikke mange forundt

Viborg Smedelaug runder denne milepæl og stærkere end nogensinde.

Viborg Smedelaug jubilæumDet er utroligt flot, at Viborg Smedelaug har kunnet overkomme de historiske og politiske udfordringer igennem tiderne - ja lige frem århundrede. VIBORGegnens Erhvervsråd bakker op om vigtigheden i at få uddannet dygtige håndværkere og ønsker Viborg Smedelaug tillykke med det store jubilæum.

Af: Claus Lykke Gregersen, Oldermand for Viborg Smedelaug.

Viborg Smedelaug er Danmarks ældste blandede Smedelaug, hvilket vil sige, at det består af både mestre og svende. Det nuværende Smedelaug blev dannet her i Viborg i foråret 1643, hvor man den 4. juli 1643 nedskrev og vedtog, sin første skrå. (Se foto)

Hvad er en skrå, vil du sikkert spørge; Det er hvad vi på nydansk vil kalde vedtægter og denne originale skrå har vi bevaret for eftertiden. Den befinder sig i dag på Nationalmuseet.

Viborg Smedelaug kan bryste sig af, at have eksisteret i ubrudt række i alle 375 år, trods utrættelige forsøg fra myndighederne på, at opløse laugssystemet.

Ingen Regent af Danmark, ønskede et for stærkt lokalt styre. Man følte vel, at man mistede grebet og kontrollen. Men ét er hvad de prøvede at gennemføre fra København, noget andet er, hvad smedene i Viborg blev enige om og samtidigt udviklede og gjorde stærkere.

Ønsket med det nye Laug var faktisk at forbedre vilkårene både forretningsmæssigt, men ikke mindst for den enkelte smed og hans familie, samt systematisere lærlingeuddannelsen, til den vi kender i dag.

Rent forretningsmæssigt blev en fastprispolitik aftalt med det lokale bystyre, ingen måtte underbyde, men så garanterede smedemestrene også for en ordentlig kvalitet fra de mestrer som var medlem af Lauget. For at kunne gennemfører dette i praksis, opstod derfor behovet for lokale lønforhandlinger. Disse blev ligeledes varetaget af Lauget.

Ja mange grundsten blev lagt for flere hundrede år siden, og det udviklede sig hurtigt. Der blev ligeledes indført en form for sygekasse, samt en forløber for a-kassen. En simpel voldgift var også et tiltag, da man ønskede evt. tvister ryddet af vejen hurtigt og effektivt, uden at skulle vente på en afgørelse fra hovedstaden.

Hvad er Lauget så i dag?
Ja vi må jo nok se i øjnene, at samfundet har ændret sig. De ting som før hørte under Lauget, bliver i dag varetaget af andre instanser. Men derfor kan vi da godt sætte os lidt tilbage i stolen og tænke; Hvis ikke vi i Lauget havde været foregangsmænd, hvor havde samfundet så befundet sig i dag? Ja vi smede har altid været gode til at slå store brød op og rose os selv! Men det gør jo heller ikke noget, når vi har noget at have det i.

Nå spøg til side, vi har stadig en mission, som vi brænder for; nye lærlinge til alle metalfag. Dette ligger os meget på sinde, og vi vil gerne gøre vores til, at tidligere regeringers fejlslagne uddannelsespolitik, bliver ændret. Hvem har lyst til at tage en håndværksmæssig uddannelse, når politikkerne op i gennem nullerne, udråbte Danmark til et vidensamfund, så ville der jo ikke være plads til håndværkere i fremtidens Danmark!

Lad os få vendt denne negative spiral og igen få gang i vore tekniske skoler! Vi kan jo ikke undvære håndværkere – Vi har altid været der og vil altid være der i fremtiden, stol på det.

Sidst opdateret: 24.05.2018